Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Bylinkový sirup (máta, meduňka)

Ingredience:

200 g meduňky (nať s listy)
2 lžičky kyseliny citronové
1 kg cukru ( můžete dát i více, dokud nebude sirup hustý)
2 ks citróny
2 l vody

 

Postup:

1. Stonky meduňky s listy nasekáme nebo nastříháme na drobné kousky, dáme do mísy, přidáme 2 ks omyté citróny i s kůrou nakrájené na kolečka (pecky odstraníme)

2. Zalijeme 2 l převařené a vychladlé vody a necháme 48 hodin vyluhovat

3. Výluh přecedíme, nalijeme do hrnce, přidáme cukr, kyselinu citronovou a na mírném ohni zahřejeme až se cukr rozpustí

4. Sirup necháme vychladnout a nalijeme do lahví

5. Sirup mícháme se studenou vodou nebo vychlazenou minerálkou a ledem nebo můžeme tímto sirupem ochutit čaj.

(zdroj:http://www.receptyonline.cz/recept/napoj/sirup-z-medunky/)

 

 

Rybízový sirup

Ingredience

- 1,5 kg rybízu

- 1,5 l vody

- 800 g třtinového cukru (můžete dát i krystal)

- 1 citron

 

Postup

1. Množství rybízu si můžete upravit dle svých možností, já uvádím mojí letošní dávku sirupu. Kolik máte rybízu, tolik dejte vody. Cukr si můžete také upravit, u nás se sladí málo, takže ho moc nedávám, ale i tak je sirup velice sladký. Citron neupravujte:) má tam funkci konzervantu.

2. Začněte tím, že si připravíte sklenice. Ty musí být důkladně umyté. Pro větší jistotu je převařte nebo naplňte vařící vodou a nechte osušit. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem.

3. Rybíz pořádně omyjte a případně odšťopkujte, já ho nechávám tedy i se šťopkami. Dejte do nádoby, v které ho budete moc zalít vodou, dávám do hlubokých pekáčků. Rybíz rozmačkejte, to dělám většinou hrnkem, a zalijte studenou vodou, ideálně převařenou. Nechte stát 24 h a občas promíchejte.

4. Po 24 h vodu z rybízu zceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, čím čistší vodu budete mít, tím spíš se vám sirup nebude kazit. Já tedy cedím jen přes hodně hustý cedník a tedy mi tam proklouzne i dužina, uchovávám sirup v lednici a ještě se mi nezkazil, krásně vydrží do další sezóny.

5. K přecezené vodě z rybízu přidejte cukr a šťávu z citronu a přiveďte k varu, míchejte, ať sirup nepřipálíte a nechte probublat tak 5 minut, za tu dobu se stihne i cukr zcela rozpustit. Poté stáhněte z plotýnky a ihned horké nalijte do připravených sklenic. Sklenice okamžitě důkladně zavíčkujte a otočte alespoň na čtvrt hodinky dnem vzhůru. To sirup zakonzervuje.
Uchovávejte v lednici.

6. Pokud chcete mít větší jistotu, můžete sirup zavařit, klasicky ve vodní lázni na 20 minut. Pak by měl vydržet i mimo lednici.
Tímto způsobem můžete sirup dělat i z jiného ovoce, dělám např. z ostružin.

TIP: když rybíz přecedíte, nevyhazujte ho, ale znovu zalijte vodou a celý proces znovu opakujte. Vody už dejte trochu míň, např. na 1,5 kg rybízu už jsem dala jen litr. U černého můžete i podruhé dát stejné množství. Z černého můžete takto připravit „druhák“ i „třeťák“, z červeného už třeťák nedělám, pak už je to jen obarvená voda, ale „druhák“ je naprosto v pohodě.

(zdroj: https://carujeme.cz/rybizovy-sirup-2/#foodclub )

 

Ostružinový sirup

Ingredience

- 0,8 kg cukr krystal na 1l štávy
- 12 g kyseliny citrónové na 1l šťávy
 
Postup

Použijeme mísu ostružin. Ostružiny šetrně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je rozmačkáme v hrnci a za stálého míchání přivedeme k varu. Při mírném varu je mícháme a zahříváme asi 15 minut. Pak šťávu z ostružin scedíme přes čisté plátýnko a mírným mačkáním vylisujeme šťávu i ze zbylé drtě v plátýnku. Odměrkou zjistíme množství získané šťávy a šťávu necháme 12 hodin ustát.

Mezitím si můžeme odvážit cukr a kyselinu citronovou. Budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 12 g kyseliny citronové na každý litr získané šťávy. Čas využijeme i na přípravu lahví a uzávěrů. Lahve i uzávěry musí být řádně vymyté horkou vodou.

Po 12-ti hodinách šťávu zahřejeme na 80 °C, přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Za stálého míchání necháme cukr a kyselinu v ostružinové šťávě rozpustit. Mícháme na mírném ohni 15 minut, nesmíme nechat dojít sirup k bodu varu! Ostružinový sirup pak ihned plníme do sterilních lahví, které okamžitě uzavřeme. Plné lahve nepřenášíme, dokud nevychladnou.

Pokud plníme lahve zahorka, nemusíme již dále sirup sterilovat. Abychom sirup udrželi co nejdéle v dobrém stavu, uchováváme plné lahve na chladném místě.

Ostružinový sirup ředíme vychlazenou vodou, nejlépe perlivou. Připravený nápoj má výraznou barvu i chuť.

( zdroj: https://recepty.vareni.cz/ostruzinovy-sirup-1/ )